OOSTERBEEK - De bouw van de enorme Apache-tent voor de Horsa-glider in Oosterbeek lijkt nu toch op tijd af te komen. Dat meldt de Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland. Het zweefvliegtuig komt donderdagavond met speciaal transport van Soesterberg naar het grasveld bij het Airborne Monument in Oosterbeek. Eerder leek de 'hangar-tent' dan nog niet compleet opgebouwd te zijn.

De vier grote eerder ontbrekende stalen delen die in Duitsland zijn gemaakt kwamen toch op tijd aan. Daarmee kan de Apache(helikopter)-tent worden klaar gemaakt als een beschermende hangar.

De Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland die de operatie namens de gemeente regisseert verwacht dat er tussen de 100.000 en 120.000 mensen op het grote zweefvliegtuig zullen afkomen. Met name zaterdag 7 september tijdens de Airborne Wandeltocht gaat het zeer waarschijnlijk storm lopen.

Apache-tent bij monument - foto St. Behoud WO2 Erfgoed Gelderland

Meer aandacht rol gliders

De stichting vindt dat de rol van de zweefvliegtuigen en hun piloten tot nu toe onderbelicht is gebleven tijdens herdenkingen en is daarom dit project gestart. Tijdens Operation Market Garden zijn 629 Airspeed Horsas en 38 andere zweefvliegtuigen ingezet in de regio Wolfheze en Nijmegen. Daarvan maakten 623 gliders een succesvolle landing. De zweefvliegtuigen vervoerden 5329 militairen, jeeps, kanonnen, aanhangwagens, motorfietsen, fietsen en zelfs een bulldozer

Het kwetsbare toestel krijgt in een veilige plek in de Apache(helikopter)tent van Defensie om vandalisme en schade door weersomstandigheden te voorkomen. Tent en toestel worden dag en nacht bewaakt. Vrijwilligers gaan bezoekers ontvangen en bijpraten over de Horsa en bemanningsleden van toen. Mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten kunnen zich nog melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op de site van de Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland