ARNHEM - In september en oktober komt de Duitse kunstenaar Gunther Demnig naar onze provincie om nieuwe 'Stolpersteine' te leggen. De stenen, ook wel struikelstenen genoemd, herinneren aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn door de nazi's.

Struikelstenen, meer dan 60-duizend liggen er inmiddels, in heel Europa. Ze laten ons struikelen met hart en hoofd, zodat we ze niet vergeten: de levens die verloren gingen. Gunther Demnig brengt ze aan in het trottoir bij de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s werden opgepakt en vermoord of tot zelfmoord gedreven. 

Zutphen

Op zondag 29 september komt Demnig naar Zutphen om drie Stolpersteine te leggen voor het woonhuis aan de Pelikaanstraat 14-16. Onder andere ter nagedachtenis aan Saartje van Gelder-Fuldauer, die met haar man op dit adres woonde. In Zutphen liggen op dit moment 51 Stolpersteine voor 22 huizen. Stolpersteine Zutphen is bezig met een app, waarmee bezoekers van de stad informatie over de weggevoerde Joodse bewoners kunnen afluisteren en er virtueel een Joods steentje kunnen achterlaten. Ook zijn er wandelroutes te vinden via de website van de Stichting.

Wapenveld en Heerde

Op de website van de stichting van Gunther Demnig staat dat er op 1 oktober nieuwe stenen in Wapenveld en Heerde worden gelegd. Vanuit de toenmalige psychiatrische instelling De Dreef in Wapenveld werden zes Joodse patiënten weggevoerd naar de vernietigingskampen van de nazi's: Joseph van Dijk, Edmund Simon Goudsmit, Ed M. Hijmans, René Strauss, Alfred Vredenburg en Maurits de Vries. Van de meesten is vastgesteld dat zij in vernietigingskamp Sobibor zijn omgebracht. In Heerde zijn Joodse bewoners van de Dorpsstraat en de Bonenburgerlaan op transport gezet en vermoord.

Arnhem

Op 8 oktober worden in Arnhem ter hoogte van Hommelstraat 28 zes struikelstenen gelegd voor het echtpaar Salomon Pels en Sientje Schoonhoed, hun kinderen Leizer, Philip en Aaltje en de echtgenoot van Aaltje: Josua Spanjar. In de Burgemeester Weertsstraat komen struikelstenen ter nagedachtenis aan Abraham van West, Johanna Menko en hun 2-jarig dochtertje Eva Irene van West. Het is niet de eerste keer dat Demnig in Arnhem komt. Op 2 mei 2018 legde hij ook al 29 struikelstenen in de stad. 
 

75 jaar Vrijheid zond op 2 april 2018 een reportage uit over struikelstenen in Herwijnen: