RHENEN - Harm Mulder is afgelopen week overleden. Mulder was een van de laatst overgebleven veteranen die in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg heeft gevochten. De geboren Tukker was bemanningslid op een pantserafweergeschut. Zijn eenheid lag begin mei in Amerongen en werd van daaruit naar de Grebbeberg overgebracht.

Wat volgde waren vijf verwarrende dagen waarin Mulder de Duitsers niet één keer te zien kreeg. Wel werd de stelling waarin hij lag herhaaldelijk onder vuur genomen. Toen er op de vierde dag een Nederlandse Fokker G1 boven de Grebbeberg vloog putte hij daar hoop uit. Het gevoel dat de mannen op de Grebbeberg niet vergeten waren. Wat volgde was een chaotische terugtrekking waarbij Mulder zich als laatste via het spoorviaduct in veiligheid wist te brengen, vlak voordat dat viaduct werd opgeblazen. Hij omschreef dat moment als "het meest eenzame moment in zijn leven".

Samen met de overgebleven manschappen trekt Mulder zich terug. Na de Nederlandse capitulatie wordt hij in  Amerongen gedemobiliseerd en keert hij terug naar Twente. Pas de laatste jaren woonde hij de herdenking op de Grebbeberg bij. Harm Mulder, die tientallen jaren in Ede woonde, is 97 jaar geworden. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.