Operatie Amherst was het begin van de bevrijding van Drenthe. Een speciale commando-actie uitgevoerd op 7 en 8 april 1945 ter voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen.

Ruim zeventig jaar later zijn twee van de zevenhonderd Franse parachutisten, die in vijandig gebied gedropt werden, even terug op de plek die hen voor het leven heeft getekend. Tijdens het weekend van 7, 8 en 9 april 2017 stond Zuidlaren stil bij de gebeurtenissen tijdens de Drentse bevrijding. Daarom gingen de twee Franse zogeheten para's met een bus vol familieleden, kennissen en bekenden langs plekken die voor hen belangrijk zijn.

Plicht

Marc Loi en Maurice le Noury vochten hier voor de vrijheid van de Nederlanders. Het voelt daarom dubbel om weer terug te zijn. "Veel plezier, maar ook veel emoties", vertelt Le Noury. Loi sluit zich daarbij aan. Ze vonden het belangrijk om bij te dragen aan de bevrijding. "Wij zijn begonnen met de bevrijding van Frankrijk en onze plicht was om door te gaan met de rest van Europa", zegt Le Noury.

Nooit vergeten

De Franse veteranen zijn dankbaar voor de aandacht die zij en hun gevallen maten krijgen hier in Nederland. "Het doet me een enorm plezier om te weten dat de Nederlanders het nooit zullen vergeten", vertelt Loi. Hij werd gedropt in Huis ter Heide en verloor daar veel vrienden. Het doet hem veel om weer terug te gaan naar de voor hem beladen boerderij.

Le Noury, die in Spier heeft gevochten, heeft zelfs een intensieve band met de Nederlanders. "Ik ken de Nederlanders al heel lang. Ik heb familie in Nederland. En voor mij: ik voel me een beetje een Nederlander", vertelt de Franse veteraan.

Activiteiten

Het hele weekend waren de veteranen te gast bij de festiviteiten rondom de bevrijding in Zuidlaren. Twee dagen lang stond het dorp in het teken van Amherst en de bevrijding. Er zijn gevechten nagespeeld en Keep Them Rolling was aanwezig met een aantal historische voertuigen. Ook is een nieuw monument onthuld voor de Franse parachutist Paul Duquesne, die door Duits vuur om het leven kwam.