Tekenaar Paul Stoel heeft een strip gemaakt over 75 jaar bevrijding in Schagen. Het boek belicht de oorlogsjaren van Schagen en is bedoeld voor leerlingen van basisscholen in de gemeente. "De Tweede Wereldoorlog raakt steeds verder weg, daarom is het voor de jeugd belangrijk dat ze weten wat er gebeurd is."

Het stripboek '75 jaar Vrijheid' laat met tekeningen en foto's zien wat er in de oorlog is gebeurd in de stad en in de dorpen van de huidige gemeente Schagen. "Ik ben flink de archieven ingedoken," vertelt Paul Stoel aan NH Nieuws. "Ik ben vooral onder de indruk van de neergestorte bommenwerper bij Petten en de Engelandvaarders die daar vandaan zijn vertrokken." 

Eer

Striptekenaar Paul Stoel is vooral bekend van zijn Zwam-cartoons waarmee hij normaal gesproken de actualiteit induikt. De uitnodiging om over 75 jaar bevrijding te tekenen, wilde hij zeker niet afslaan. "Het is een eer en ik ben er trots op. Het is een bijzonder jaar, 75 jaar bevrijding, en ik ben blij dat ik een steentje bij kan dragen."