Op 15 augustus is de eerste officiële Indië-herdenking van Flevoland. De Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan leven nog enorm in Rumah Melati. Dat is het wooncomplex in Almere voor ouderen met een Indische achtergrond.

Voor de 90-jarige Ferry Prud'homme is de herdenking een bijzondere gebeurtenis. "Voor mij is de herdenking op 4 mei niet zo belangrijk. Ik had weinig met de Duitsers te maken. De Japanse bezetting op Nederlands-Indië is echt iets waar ik stil bij sta."

Vluchten naar Nederland
Na de bevrijding van Nederlands-Indië brak er een moeilijke tijd aan voor inwoners met een Nederlandse achtergrond. Zij moesten vluchten naar Nederland vanwege oorlog met Indonesië.

De 92-jarige Tich van der Leelie moest naar Nederland vluchten omdat haar vader een Nederlandse militair was. Zij is blij dat de herdenking, die donderdag in het Bos der Onverzettelijken wordt gehouden, dit jaar de status heeft van officiële Indië-herdenking in Flevoland. "Ik heb het gevoel dat de gebeurtenissen lang een ondergeschoven kindje zijn geweest. Toen ik terug in Nederland was, zeiden mensen tegen mij: Indonesië, waar ligt dat? Ik ben blij dat er eindelijk meer aandacht is."

Belazerd
Het vluchten is Van der Leelie en Prud'homme niet in de koude kleren gaan zitten. Het ontvangst in Nederland viel hun erg zwaar. Prud'homme: "Er werd gezegd dat er goed voor ons gezorgd zou worden. Die afspraak is nooit nagekomen. We zijn gewoon belazerd."

De Indië-herdenking in Almere is op 15 augustus live te zien op Omroep Flevoland. De uitzending begint om 16.45 uur.