SAINT-LÔ - Op 25 juli beginnen de Amerikanen in hun westelijke sector in Normandië met een zware aanval op het Duitse Front. Operatie Cobra, uitgedacht door generaal Bradley, moet eindelijk beweging brengen in het geallieerde offensief dat al anderhalve maand vast zit in Normandië. De start van de aanval pakt niet goed uit voor de Amerikanen zelf.

Een dag voor de start van de aanval verloren de Amerikanen al bijna 200 man een doden en gewonden door eigen bommen. Het plan van Bradley voorzag in zware bombardementen op de frontlijn, waar Duitsers en Amerikanen dicht tegenover elkaar stonden. De bedoeling was dat de Amerikaanse troepen zich kort voor het bombardement zo'n kilometer zouden terugtrekken, maar de 24e juli werd de aanval vanwege slecht weer te elfder ure met een dag uitgesteld, De Amerikaanse grondtroepen bleven waar ze waren, maar de bommenwerpers die al onderweg waren hadden dat te laat in de gaten en bombardeerden dus ook hun eigen troepen. De Amerikanen op de grond schoten op hun beurt op de eigen vliegtuigen.  

Bradley zet door

Ondanks de slechte start en het feit dat de Duitsers nu konden weten dat het menens werd, zette Bradley de volgende dag de aanval door. De Duitsers brachten extra tanks naar voren, maar rekenden niet meer op een nieuwe aanval. 

Eisenhower: Eens maar nooit weer

Die kwam die 25 juli toch en bij helder weer. Desondanks werden ook nu weer Amerikaanse stellingen gebombardeerd omdat de rook een goed zicht op het slagveld verhinderde. De Amerikanen verloren door het bombardement ruim 100 doden en bijna 500 gewonden. Een geschrokken opperbevelhebber Eisenhower zei kort na de aanval tegen Bradley dat dit de laatste keer was dat hij een aanval op deze manier zou goedkeuren. 

Afbeelding

Omver geblazen, een Duitse Tigertank van 55 ton - publiek domein

Overigens slaagden de Amerikanen erin voortgang te boeken. De Duitse kant van het front had het nog veel zwaarder te pakken gekregen en was veranderd in een maanlandschap dat vol lag met zware Duitse tanks die als veertjes in de wind omver waren geblazen. Van de nieuw aangevoerde tanks van de Panzer-Lehr-divisie was 70 procent vernietigd.