Het jongetje kijkt wat ongemakkelijk in de camera. Hij staat op een kist met in zijn hand een appeltje. Op zijn hoofd is even daarvoor een grote legerhelm gezet. Henny Willems is een jaar of vier en beseft op dat moment nog niet dat zijn vader over een paar maanden moet vechten tegen de Duitsers. Het is 1939, aan de achterzijde van boerderij Groot Kantwijk in Vreeland.

"Officier Willems woonde oorspronkelijk in Amsterdam", vertelt Kees Beelaerts op de smalle weg voor buitenplaats Vreedenhorst waar hij al heel zijn leven woont. "Hij was in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog opgeroepen tijdens de mobilisatie. Die periode duurde heel lang dus toen hij naar Vreeland moest heeft hij zijn huis opgezegd en betrok hij met zijn gezin een kamer in het landhuis."

Van die periode is een serie foto's gemaakt. Henny op een paard, in de tuin in een karretje en dus die foto met een helm op zijn hoofdje. "Wat ik zo mooi vind aan deze foto is dat je geen oorlogshandeling ziet, maar juist de menselijke kant van soldaten. Ze hebben tussen het oefenen door tijd voor het zoontje van de kapitein. Toen de oproep kwam om foto's uit de oorlog in te sturen voor een landelijke expositie, wist ik dat deze daar absoluut tussen hoorde."

Het portret, dat Beelaerts inzond, greep ook Micha Bruinvels aan. Hij is een van de juryleden van het project. Als oud-directeur van World Press Photo heeft hij verstand van foto's. "Je wordt eigenlijk direct vastgehouden door de blik van dat jongetje. Dat maakt het zo'n sterk beeld."


"Op de foto's zie je de menselijke kant van soldaten." Foto: Ingezonden door Kees Beelaerts

De generatie Nederlanders die de oorlog bewust heeft meegemaakt, sterft langzaam maar zeker uit. Het idee om vanuit heel Nederland een selectie van 100 aansprekende foto's uit de oorlogstijd te verzamelen moet de verhalen levend houden. Vooral voor jongeren. Bruinvels: "De jeugd van nu is enorm visueel ingesteld. Met hun telefoons en allerlei social media maken ze heel de dag foto's en filmpjes. Ze begrijpen heel goed wat beeld inhoudt en wat beeld doet. Dit is een mooie manier om die doelgroep te bereiken."


Tussen het oefenen door hadden de militairen tijd voor het zoontje van de kapitein. Foto: Ingezonden door Kees Beelaerts

Heeft u zelf foto's uit de oorlogsperiode waar een verhaal achter schuilt dat verteld moet worden, dan kunt u ze digitaal inzenden via deze website of laten scannen bij een van de vier grote archieven in de provincie Utrecht.


Henny Willems aan de hand van zijn vader. Foto: Ingezonden door Kees Beelaerts