Het Fries Verzetsmuseum gaat dit weekeinde na een korte pauze weer open voor het publiek. Het museum was vanaf maandag 2 december gesloten vanwege een herinrichting. 

De herinrichting is volgens het museum nodig om de collectie toegankelijker te maken, en voor een breder publiek aantrekkelijk te maken. Onder andere de vaste presentatie is aangepast. Een aantal objecten zijn gewisseld, en tentoonstellingsteksten zijn voortaan in vier talen te lezen. Een van de zalen is aangepast, en zal nu het verhaal vertellen over vrijheid anno nu. Het museum wil zo klaar zijn voor het herdenkingsjaar 2020, waarin Nederland officieel 75 jaar vrij is. 

Vrijheid nu 

De laatste zaal van het museum is voortaan een zaal die mensen vertelt over vrijheid zoals wij deze heden ten dage beleven. Er zijn persoonlijke verhalen te zien, die geworteld zijn in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze verklaring werd opgesteld naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. De presentatie laat zien welke vrijheden wij hebben gekregen na de oorlog. 

De verhalen komen rechtstreeks uit de regio. Bezoekers krijgen zo een nieuwe blik op de mensenrechten zoals die nu zijn.  

 

75 jaar vrijheid

Volgend jaar vieren Nederland en Friesland dat het 75 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Het hele jaar worden er in Nederland speciale activiteiten, herdenkingen en evenementen georganiseerd. Ook het Fries Verzetsmuseum doet hier aan mee. Naast de vaste opstelling biedt het museum van 11 april 2020 t/m 6 september 2020 een podium voor diverse projecten in het kader van 75 jaar vrijheid in Friesland.