Een eenzame, sobere en stille kranslegging in Meppel om 75 jaar bevrijding te herdenken. Bij twee oorlogsmonumenten legde burgemeester Richard Korteland een krans. Vanwege de corona-maatregelen is een grotere herdenking afgelast.

Maandag 13 april is de Bevrijdingsdag van Meppel. 75 jaar geleden trokken Canadese militairen van het Toronto Scottish Regiment door de stad en Meppel was bevrijd na vijf jaar Tweede Wereldoorlog. Gewoonlijk herdenken leerlingen van groep 8 van de basisscholen en de jongste leerlingen van het voortgezet onderwijs jaarlijks de bevrijdingsdag bij de twee oorlogsmonumenten in het Wilhelminapark. Nu waren alleen de burgemeester en zijn vrouw in het stille park om twee kransen te leggen. Geen feestelijke herdenking, alleen vlaggen aan huizen en op de Meppeler' toren verraden dat dit een bijzondere dag in de geschiedenis van Meppel is.

Richard Korteland en Rosa van Veen legden kransen bij het monument voor de Canadese bevrijders en bij het Verzetsmonument. Meer over de bevrijding van Drenthe door Canadese, Poolse, Fransen en Belgische militairen vindt u op de site van Drenthe in de Oorlog en Drenthe Toen.

Assen

Burgemeester Marco Out van Assen legde namens het gemeentebestuur een krans ter nagedachtenis aan de omgekomen Franse parachutisten tijdens Operatie Amherst.