Op de tekentafel in Assen werd na de Tweede Wereldoorlog de nieuwe grens van Drenthe ingetekend. Er waren plannen voor de annexatie van een deel van Duitsland. De kaarten hiervoor werden door Bernhard Hanskamp gered uit de prullenbak.

"De Planologische Dienst zat aan de Vaart in een villa naast De Nieuwe Kolk. Daar werden die kaarten getekend", vertelt Hanskamp. "Ze waren bijna weg geweest, want ze lagen bij de container." De kaarten zijn inmiddels in het Drents Archief

Tastbaar bewijs

Hanskamp beschrijft samen met Hans van Dam in Waardeel, het tijdschrift van de Drentse Historische Vereniging, de plannen voor de annexatie. "De kaarten zijn het tastbare bewijs dat er hard aan gewerkt is", aldus Hanskamp. "In 1944 toen de overwinning er aan kwam, wilden mensen wraak. Eind 1945 en in 1946 werd het juist een zakelijke discussie."

Ging niet door

De Amerikanen wilden in 1948 niet meer praten over annexatie. "Het werd toen muisstil. In de jaarverslagen en de archieven moet je zoeken en zoeken en speuren om de plannen nog terug te vinden", aldus Hanskamp.

Luister hier naar een gesprek met Bernhard Hanskamp over de annexatie.