DEN HAAG - De eindpresentatie van het landelijke project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' op 30 maart in het gebouw van de Tweede Kamer is voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege de corona-crisis. Ook de Gelderse pop-up-tentoonstellingen met 50 oorlogsfoto's gaan niet door.

Kamervoorzitter Khadija Arib zou 30 maart de tentoonstelling met de 100 foto's openen, de NOS zou live verslag doen. Organisator NIOD (Instituut voor Oorlogs- holocaust- en genocide-studies) zoekt nu aansluiting bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei en streeft ernaar om de 100 foto's eind april-begin mei bekend te maken. Het Nationaal Comité overweegt om de herdenkingen aan te passen en later dit jaar te houden.

Boek 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' eind april uit

De nationale bekendmaking op 30 maart en de voor de bevrijdingsmaand april geplande provinciale pop-up-tentoonstellingen in de provincies zijn dus uitgesteld. De publicatie van het boek 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' zal nu ook eind april-begin mei zijn.

Publiek bepaalde mede de keuze voor beste oorlogsfoto's

Afgelopen maanden konden particulieren en instellingen als archieven per provincie foto's aanleveren. Provinciale projectgroepen selecteerden daarvan de 50 volgens hen meest aansprekende afbeeldingen. Via publieks-jurering werd die keus tot 25 teruggebracht en na een bijeenkomst in Hotel De Wereld in Wageningen werd besloten welke 100 foto's het verhaal van de oorlog in ons land het beste vertellen. Acteur en fotograaf Thom Hoffman vertelt over een foto van verwoest Nijmegen.

Fraaie en onbekende Gelderse foto's

In Gelderland leverde de zoektocht veel bijzondere, soms niet eerder gepubliceerde foto's op. Onder meer een opname van een razzia in de Arnhemse Bloemstraat en fraaie afbeeldingen uit het archief van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Bij de presentatie van de 100 foto's en presentatie van het boek zoekt het NIOD ook de samenwerking met de regionale omroepen.

Lees ook:

De 25 beste Gelderse oorlogsfoto's op weg naar de Tweede Kamer

Verschillende 75 jaar bevrijding- evenementen afgelast vanwege het coronavirus

Stem op de 50 beste Gelderse oorlogsfoto's

Achterhoekse verzetsman prominent aanwezig in fotoproject NIOD

Puintreintje van Tiel eerste genomineerde foto in project Gelderse oorlogsfoto's