Jans Polling schreef De Ring en leest iedere week een hoofdstuk voor in radioprogramma Drenthe Toen. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat Jans ooit is toevertrouwd.

Hoofdpersoon Johan Schultingh is de zoon van de Drentse Liesbeth Schultingh en de Duitse Wolfgang Steinhauser. Hij is geboren in 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog. Het bepaalt zijn lot en zijn levensloop.

Hoofdstuk 8

Nu Liesbeth dood is en Johan met pensioen leest hij eindelijk de brieven die zijn vader aan zijn moeder schreef. 

"Pas in het naojaar van 1999, op een mooie warme harfstdag heb ik in de tuun het kistie van mien moeder opendaon en las ik de brieven. Ze troffen mij meer dan ik dacht." - Johan Schultingh, hoofdpersoon van De Ring


Hoofdstuk 9

Johan realiseert zich dat hij niet de enige is met een besmet verleden; met een 'foute' vader. De brieven van zijn vader hebben veel indruk op hem gemaakt. Wolfgang schreef ze in oktober 1943, wanneer hij onderdeel is van een speciaal peloton dat op de Balkan tegen de partizanen vecht. Een strijd waar hij niet achter staat.

Johan besluit de sporen van zijn vader te volgen, waar dan ook, Duitsland, Kroatië, Bosnië, de Balkan... Hij ziet dat de Duitsers ook daar destijds niets te zoeken hadden, en bedenkt dat zijn vader dat ook moet hebben geweten.

Luister hier naar aflevering 8 en aflevering 9 van de podcast De ring. Verliefd op de vijand.