De dertien regionale omroepen van Nederland zijn samen een project begonnen om verhalen over de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Op 75jaarvrijheid.nl verzamelen ze onder meer documentaires, tv-programma's en artikelen die ze sinds hun oprichting hebben gemaakt. Via het landelijke platform zijn inmiddels duizenden verhalen, foto's en andere informatiebronnen te vinden en dat aantal wordt dagelijks uitgebreid.

De verhalen die RTV Utrecht op dit Utrechtse deel van het platform verzamelt gaan niet alleen over de krijgsverrichtingen op de Grebbeberg of de bevrijding van de provincie. Veel artikelen vertellen over hoe Utrechters zich staande hielden in de oorlogsjaren, of over hoe de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag nog een rol in hun leven speelt.

Tieners in het verzet

Bijzonder is bijvoorbeeld het interview met Henk Ferwerda en Theresia Dhont, twee van de laatste verzetsleden uit de stad Utrecht. Ze waren nog kind toen de Duitsers ons land binnenvielen. Als tiener maakte en verspreidde Ferwerda met een paar jeugdvrienden de verzetskrant "Herrijzend Nederland". Dhont bracht als koerierster onder meer wapens rond.


Duitse militairen wandelen op de Mariaplaats in Utrecht. Foto: Collectie Het Utrechts Archief

Ook de leden van het Utrechts Kindercomité zagen in hun jonge leeftijd geen belemmering om de Duitsers tegen te werken. De studenten hadden in 1942 al snel in de gaten dat de nazi's Joden begonnen te deporteren en wisten honderden kinderen van de kampen te redden door onderdak en voedsel te regelen. Leden van de verzetsgroep ondernamen ook andere ondergrondse acties, zoals Frits Iordens, die met anderen de studentenadministratie van de universiteit in brand stak om te voorkomen dat de Duitsers studenten kunnen oproepen voor gedwongen tewerkstelling.

Verleden van Utrecht

Op de Utrechtse website worden komende tijd verhalen geplaatst die RTV Utrecht eerder maakte in series als Het Verleden van Utrecht of Van Rossem Vertelt. Ook zijn er persoonlijke getuigenissen te vinden, bijvoorbeeld van Tiny Persijn, die haar kleine zusje verloor bij een beschieting. Het meisje zat gewoon met haar ouders in een tram die ineens door geallieerde vliegers onder vuur werd genomen.


Een jongetje krijgt te eten in een gaarkeuken in Utrecht, georganiseerd door de Carrosserie- en Constructiewerkplaatsen N.V. Jan Jongerius. Foto: Collectie Het Utrechts Archief

De moeder van schrijfster Marjan Berk nam tot twee maal toe een Nederlandse officier op in haar Amersfoortse pension. Eerst tijdens de mobilisatie en later klopte hij midden in de nacht aan als gevluchte kampgevangene. Bertus Boekhout zag geallieerde vliegers zijn woonplaats Houten bombarderen en hoorde de postbode roepen dat zijn ouders misschien wel waren omgekomen. Renie Vis-de Ceuninck van Capelle uit Breukelen vertelt over haar vader. Toen de oorlog in Nederland voorbij was, zat hij in Zuidoost-Azië nog altijd in een jappenkamp.

Oorlogsfoto's

Het project om de oorlogsverhalen van alle regionale omroepen te verzamelen is ontstaan in samenwerking met het vfonds en het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Aan het initiatief is ook een omvangrijke zoektocht naar vergeten oorlogsfoto's verbonden.

De websites van alle regionale omroepen zijn te bereiken via het landelijke platform 75jaarvrijheid.nl.

Wilt u reageren? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..