Wat zijn de meest opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's? 

Vanmiddag wordt in het Drents Archief in Assen getoond welke foto's uit Drenthe een kans maken op een plek in de Tweede Kamer.

Een Drentse werkgroep heeft een selectie gemaakt van vijftig foto's uit de provincie. Hieruit worden uiteindelijk 25 foto's gekozen voor de laatste landelijke selectie.

'Keuze verrassend groot'

In het Drents Archief kunnen belangstellenden een stem uitbrengen op de foto's die zij het meest aansprekend vinden. Het Instituut voor Oorlogs,-Holocaust- en Genocidestudie (NIOD) selecteert op haar beurt honderd foto's uit de Tweede Wereldoorlog die afkomstig zijn uit alle provincies en de koloniën.

"Die keuze viel voor ons niet mee, want het aantal inzendingen van bijzondere, veelal onbekende, foto's was verrassend groot", schrijft de werkgroep uit Drenthe.

Zij heeft een keuze gemaakt op basis van het onderwerp van de foto, de plaats waar de foto is genomen, de kwaliteit ervan en het bijzondere karakter. "Wij hebben gestreefd naar een zekere spreiding over de provincie en een evenredige verdeling van onderwerpen. Van sommige thema's zijn nou eenmaal veel meer foto's bewaard gebleven dan van andere."

Tentoonstelling

De tentoonstelling in de Tweede Kamer is te zien vanaf 31 maart 2020.

Lees ook: Op zolder op zoek naar nieuwe oorlogsfoto's