Achthonderd mensen lezen van 22 tot en met 27 januari bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork 102.000 namen voor van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven in vernietigingskampen van de Duitsers.

Het is de vierde keer dat het Herinneringscentrum het gesproken monument 'De 102.000 Namen Lezen' tot stand brengt. Overlevenden, nabestaanden, scholieren, bewindslieden, bekende Nederlanders en andere geïnteresseerden lezen in ruim 118 uur de namen van alle gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma die uit Nederland zijn weggevoerd en nooit zijn teruggekeerd.

"Het noemen van de namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het gaat om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend", schrijft het Herinneringscentrum.

De belangstelling om deel te nemen aan het gesproken monument was groot, want binnen vijf dagen moest de inschrijving worden gesloten. Het lezen is 24 uur per dag te volgen via www.102000namenlezen.nl, social media, in het museum en op locatie.