Marco Out heeft als voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe een oproep aan alle Drenten. "Herdenk vanavond om acht uur wel, maar doe dat vooral thuis." Zijn oproep komt na de vraag van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om gewoon te vlaggen en de herdenking voor de televisie te volgen.

"Normaal gesproken zoeken we elkaar op en zijn in al onze dorpen en steden herdenkingen", zegt Out. "Maar zelfs de herdenking in Westerbork gaat niet door."

Vlag hele dag half stok

Ook roept Out alle Drenten op om de vlag de hele dag halfstok te hangen. "Normaal mag dat vanaf 18.00 uur, maar vanwege de coronacrisis is er een nieuwe vlaginstructie en mag je nu al de vlag hangen. Wel moet, net als anders, de vlag na zonsondergang weer weg."

Herdenkingsuitzending TV Drenthe

RTV Drenthe zendt vanavond vanaf 19.30 uur een aangepast programma over de dodenherdenking uit op tv en op deze website. Nu de jaarlijkse herdenking bij het Herinneringscentrum Westerbork niet doorgaat, zijn van tevoren opgenomen toespraken te zien van directeur Gerdien Verschoor en Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, aangevuld met beelden van herdenkingen van de afgelopen jaren.

Na het herdenkingprogramma is het NOS-programma De oorlog in 100 foto's te zien.

Lees ook: Oproep Herinneringscentrum Kamp Westerbork: 'Herdenk thuis'