De bloemenkransen die bij het Joods Monument in Baarn zijn gelegd zijn binnen een week vernield. De kransen werden daar afgelopen zondag nog opgehangen vanwege de herdenking van de Holocaust.

Jan Koops, voorzitter van het 4-5 mei comité in Baarn, trof de kransen vrijdags omgegooid aan. "Ik woon er in de buurt en kijk dan regelmatig hoe de bloemen erbij staan," zegt hij. "Maar toen zag ik: dit ziet er niet goed uit. De standaards met de kransen lagen op de grond en de bloemen waren vertrapt."

Of het baldadigheid of anti-semitisme is, is hem niet bekend. "Als jij het weet, weet ik het ook." Koops heeft de kransen na de vernielingen zelf maar vast opgeruimd. 

Hij is niet van plan om aangifte te doen. "De politie heeft het al stinkend druk met andere zaken." De Baarnse burgemeester Mark Roëll laat echter weten wel aangifte te zullen doen. Hij roept mensen die meer weten op zich te melden bij de politie.

Koops zegt zich door de vernielingen niet uit het veld te laten slaan. Bij de komende 4 meiherdenking zullen wat hem betreft dan ook zeker weer kransen worden gelegd. "De tradities die we hebben moet je niet door hufters laten dwarsbomen."

Op 27 januari was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Dat is in de hele wereld herdacht.


Ook in Baarn werden op 27 januari kransen gelegd om de Holocaust te herdenken. Foto: Caspar Huurdeman