Het is een aanval om de Nederlanders te verrassen. Onder de codenaam 'Fall Festung' vliegen transporttoestellen in de vroege uren van 10 mei 1940 over. De Nederlanders moeten denken dat Engeland aangevallen gaat worden en niet hun 'neutrale' land. Maar boven de Noordzee maken de toestellen rechtsomkeert en zetten vol de aanval op vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in. Daarna volgt een zwaar gevecht om bezit van de vliegvelden en de stad Den Haag. Zondag is het 80 jaar geleden dat deze 'Slag om de Residentie' plaatsvond.

Het is de dag dat er wordt stilgestaan bij wat er op 10 mei 1940 in en om Den Haag gebeurde.

Bombardement Nieuwe Alexanderkazerne

Net na 04.00 uur op die dag bombarderen jachtbommenwerpers het Legerkamp Waalsdorp en de naastgelegen Nieuwe Alexanderkazerne aan de Oude Waalsdorperweg. In de twee kazernes komen 137 militairen om het leven en raken minstens 150 soldaten gewond. Ook ruim honderd paarden van de Cavalerie overleven de aanval niet.

Schade na het Duitse bombardement op de Nieuwe Alexanderkazerne | Foto: NIMH

Niet veel later worden er in verschillende golven parachutisten op de vliegvelden gedropt. Nederlandse militairen doen wat ze kunnen en verstoren soms de operatie maar de Duitsers krijgen de vliegvelden in handen. Nederlandse troepen kunnen wel voorkomen dat de Duitsers verder Den Haag in trekken.

Tegenaanval

Enkele uren later begint het Nederlandse leger een tegenaanval om de veroverde vliegvelden weer in te nemen. Ze beginnen in Ypenburg. Ze zijn zwaar in de minderheid en hebben alleen munitie die is buitgemaakt op de Duitsers. Toch slagen de Nederlanders erin het vliegveld te beschieten. De Duitsers hebben daar geen antwoord.

Een zwaar beschadigd Duits toestel op Ockenburg | Foto: NIMH

Nederlandse troepen slagen erin om het vliegveld te bereiken en de aanval door te drukken. In de gevechten die volgen moeten veel Duitse soldaten zich overgeven.

Ook vliegveld Ockenburg wordt door de Nederlanders teruggepakt. De Duitsers kunnen niet anders dan vluchten. Een aantal wordt krijgsgevangen gemaakt. Als de Nederlanders de opdracht krijgen de aanval te staken, trekken de parachutisten door richting Rotterdam.