Herinneringscentrum Kamp Westerbork krijgt steeds meer persoonlijke onderzoeksvragen. Zoveel dat onderzoekers dit jaar aan de bel trekken. Ze kunnen de vraag amper bijbenen.

"Het gaat om een verdubbeling in het aantal vergeleken met de tijd voor corona," legt José Martin, onderzoeker bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, uit. Ze ontvangt met haar collega's zo'n twintig persoonlijke onderzoeksvragen per week, met soms wel vragen over honderden mensen. "We hebben nu een achterstand, meer dan me lief is. Je wilt gewoon nauwkeurig je werk doen en snel zit er dan niet altijd in."

Het is vooral de derde generatie van holocaustslachtoffers die er na jaren achter komt dat er een gat in hun familiegeschiedenis valt en aanklopt bij het Herinneringscentrum. Over de oorlog werd binnen families vaak niet of nauwelijks gesproken en daardoor blijven vragen na het overlijden van een familielid veelal onbeantwoord. Ook speelt het jaar van de bevrijding mee.

NIOD krijgt ook steeds meer vragen

Het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, zegt dit jaar ook de enorme vraag te merken. In 2019 ontving de organisatie 5535 schriftelijke vragen, veel meer dan de 4213 informatieverzoeken van het jaar ervoor. In 2020 trekt die lijn door.

"Dit betekent dat er vorig jaar dagelijks gemiddeld 21 verzoeken werden afgehandeld. Hoewel we voor het jaar 2020 nog niet beschikken over exacte cijfers, worden er nu (maart-augustus) naar schatting gemiddeld 30 informatieaanvragen afgehandeld door het NIOD-correspondentieteam en beeldarchief." Hierbij wordt door het NIOD opgemerkt dat het aantal bezoeken aan de studiezaal vanwege de coronapandemie is teruggelopen.

verhaal gaat verder onder de foto

José Martin werkt hard om alle vragen te kunnen beantwoorden (foto: RTV Drenthe/Josien Feitsma)

Antwoorden liggen verspreid over Nederland

Dat mensen om hulp vragen bij instanties is niet vreemd. In Nederland zijn 450 verschillende instellingen met een Tweede Wereldoorlog gerelateerde collectie. Het is daardoor vaak moeilijk om te weten waar je welke informatie kunt vinden.

Netwerk Oorlogsbronnen is hard bezig om verschillende collecties digitaal met elkaar te verbinden op inhoud. Maar de digitale zoekmachines kunnen nog lang niet alle antwoorden achterhalen. Hoe kan dat?

In deze video leggen we het uit hoe het kan dat 75 jaar na de bevrijding van Nederland het nog steeds zo moeilijk is om alle puzzelstukjes over de Tweede Wereldoorlog op de juiste plek te leggen.

Explainer: Waarom is het zo moeilijk onze geschiedenis over WOII te achterhalen?