Afscheid nemen heeft ze nooit kunnen doen: Jeanne Weel-Koning was 9 jaar oud toen haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgepakt. Nu, ruim zeventig jaar later, is er nog steeds niet bekend wat er is gebeurd met verzetsheld Simon Koning.

Het is augustus 1944 als Simon Koning thuis in Spanbroek wordt gearresteerd. Vele dorpsgenoten kennen Simon, hij is politieman en helpt bij het verzet. Zo organiseert hij droppings en regelt voedselbonnen voor onderduikers. "Hij gaf ons en mijn kleine broertje van 9 maanden een kus en daarna hebben we hem nooit meer gezien", vertelt Jeanne. Tot ze 16 jaar oud was bad zij iedere dag dat haar vader thuis zou komen.  

Missie

Het werd een missie van de hele familie om hun vader te vinden. Zo ging de zus van Jeanne maandelijks naar het oorlogsarchief en werd er zelfs DNA-onderzoek gedaan. Het leverde weinig op. Simon Koning is voor het laatst gezien in het Oranjehotel Scheveningen waar hij vermoedelijk twee weken na zijn arrestatie is vermoord. 

Inmiddels heeft Jeanne ermee leren leven. "Ik kan er nu wel zakelijk over zijn. Alleen dat er 'vermist' achter zijn naam staat op het monument in Spanbroek, dat haat ik."