In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.

Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.

Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe.

Voedseltransport 

Deze foto is genomen door Loe ter Heide in Meppel ten tijde van de bevrijding van Drenthe, waarschijnlijk rond 13 april 1945. Ter Heide had een fotohandel in die stad. De colonne vrachtwagens staat klaar om voedsel te vervoeren naar het westen van het land. Daar was namelijk vanaf september 1944 een ernstig voedseltekort ontstaan omdat de Duitsers voedseltransporten naar het westen verboden. Een represaillemaatregel nadat een groot deel van het NS-personeel het werk neer had gelegd na een oproep van Radio Oranje om de nazi's tegen te werken.

Hongerwinter

Ook aan brandstof was een gebrek omdat het zuiden van Nederland al was bevrijd waardoor de aanvoer van steenkool uit de mijnen in Limburg stil kwam te liggen. Met als gevolg de beruchte hongerwinter van 1944-1945 waarin naar schatting twintigduizend mensen stierven van de honger en de kou.

Uit wanhoop stuurden ouders hun kinderen naar het Drentse platteland in de hoop dat zij daar de hongersnood zouden overleven. Dankzij de reddingsoperaties die opgezet werden, vertrokken veertigduizend kinderen in de eerste maanden van 1945 naar Drenthe maar ook naar Overijssel, Friesland en Groningen. Omdat er weinig transportmogelijkheden waren, gebeurde dat met vrachtschepen, autobussen, vrachtwagens, treinen, op de fiets of zelfs lopend. Pleeggezinnen ontfermden zich over de sterk vermagerde kinderen.

Lees ook: Hongerkind terug naar de opvangplek tijdens de hongerwinter

Lees ook: Boek over hongertocht van Rotterdam naar Drenthe: 'Ze gaat je onder de handen dood'

Lees ook: Boek over zwaar ondervoede oorlogskinderen: 'In Hoogeveen zijn ze liefdevol opgevangen'