Willy Berends-Vroegop liep in de hongerwinter van 1945 van Rotterdam naar Drenthe, met een peuter en een twee maand oude baby aan haar zij. Op 8 maart kwam ze bij haar schoonouders in Coevorden aan. Haar kleindochter komt nu met een boek.

Hongertocht van Rotterdam naar Coevorden

'Ze gaat je onder de handen dood' is de titel van een nieuw boek van Marjolein Meijering en is gebaseerd op een egodocument van Willy Berends-Vroegop. Deze Willy is de oma van Marjolein. In de hongerwinter van 1945 liep zij van Rotterdam naar Coevorden, waar haar schoonouders woonden, op zogeheten hongertocht. Willy deed dat met een anderhalf jaar oude peuter aan haar zij en een twee maanden oude baby in haar armen.

Tekst gaat verder onder de foto
 

Oma Willy Berends-Vroegop met de kleine Marjolein (foto: privé-bezit) 

Het dagboek van oma

"Die peuter is mijn oom Jan en tante Meta is dan net geboren. Oma was toen 24, dat vind ik ook al heel jong. Zelf zei ze altijd, 'dat doe je gewoon'", zegt Meijering, die een jaar of 15 was toen haar oma overleed. Haar boek is deels gebaseerd op een dagboek van oma Willy zelf. "Mijn oma schreef halverwege de jaren '80 een verslag van de tocht, van dag tot dag. Dat deed ze op aandringen van de familie: 'Ma, schrijf het nou eens op voordat je het niet meer weet'", aldus Meijering.

Tekst gaat verder onder de foto
 

Trouwfoto Jan Berends en Willy Vroegop, 1942 (Rechten: Foto privé-bezit familie)

Onderduiken in huis

Oma Willy trouwt voor de oorlog met Coevordenaar Jan Berends. Ze wonen tijdens de oorlog in Rotterdam. In november 1944 duikt Jan onder om zo de Arbeitseinsatz te omzeilen. "Deels doet hij dat in hun eigen huis, maar waar? De verhalen in de familie variëren nogal. Ik heb dat huis laatst bekeken in Rotterdam, dat is er nog. Een klein eengezinswoninkje. Al die huizen waren hetzelfde, dus als ze ontdekten waar een onderduiker zat dan konden ze zo dat hele blok oprollen."

Eind 1944 en begin 1945 zucht een deel van Nederland, met name het westen, onder de ontberingen van de hongerwinter. Enorme voedsel- en brandstoftekorten maken duizenden slachtoffers. Veel mensen, vooral vrouwen, trokken met alle mogelijke vervoersmiddelen naar het noorden en het oosten van Nederland, om zo aan eten te komen.

"Als u nu niet iets doet, dan gaat ze u onder de handen dood, mevrouw," zei de huisarts. "Ze heeft melk nodig en u heeft geen melk. En dat walsenpoeder dat op de bon te krijgen is, daar groeit ze niet van." - uit: 'Ze gaat je onder de handen dood'

Als ik blijf gaat mijn baby dood

"Dat zegt de huisarts dus tegen mijn oma: je moet met dat kind weggaan. Dan weet je één ding zeker: als ik blijf gaat mijn baby dood. Dus ik ga. Via de kerk heeft ze nog twee andere vrouwen ontmoet die meegingen. Drie vrouwen en drie kinderwagens. Lopend van Rotterdam naar Coevorden."

Het hele gesprek met Marjolein Meijering is in het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen is hier terug te luisteren. Meer informatie over het boek en de schrijfster vind je op www.marjoleinmeijering.nl.

Abonneer je op de podcast van Drenthe Toen

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |