Veel activiteiten rond het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in de maand april gaan niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft 75 jaar Vrijheid-projectleider Gerrit Kamstra van de provincie Drenthe bekendgemaakt.

Alle activiteiten in maart en begin april waren al geannuleerd, maar ook andere herdenkingen en vieringen in de rest van april worden geannuleerd. Volgens Kamstra is het op dit moment onmogelijk om nog verder te gaan met de voorbereiding van de organisatie, want mensen kunnen niet meer bij elkaar komen om te overleggen. Bovendien is het ook onzeker hoe de situatie na 6 april wordt. De huidige maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus gelden tot en met 6 april, maar het kan heel goed zijn dat die periode nog wordt verlengd.

Operatie Amherst en Terug naar Westerbork

De afgelasting betreft een aantal grote evenementen, zoals de herdenking van Operatie Amherst op 7 april en de fietstocht Terug naar Westerbork. Of de gemeenten ook alle herdenkingsactiviteiten afzeggen in de maand april is nog niet duidelijk. De gemeente Coevorden heeft inmiddels laten weten dat de start van de Liberty Tour op zaterdag 4 april in Coevorden niet doorgaat . De herdenking van de bevrijding van het kamp Westerbork is naar  september te verplaatst. Het Bevrijdingsfestival gaat voorals nog door met de voorbereidingen.