André Boers is blij verrast door het theaterstuk De Joodse Bruiloft dat dit weekend in Leeuwarden in première is gegaan. Boers is de zoon van Mimi Dwinger en Barend Boers die in 1939 in Leeuwarden trouwden. Van de bruiloft zijn filmopnamen gemaakt. Deze unieke beelden zijn een paar jaar geleden ontdekt. Daar is het stuk op gebaseerd.

Boers had eerst zijn twijfels over het theaterstuk. Er is al een boek over geschreven en er is een documentaire over gemaakt, maar hij vindt het stuk een mooie aanvulling. "Het verhaal van mijn ouders is intact gelaten. Anderzijds komen de problemen van vluchtelingen, vervolging, het opnieuw opkomend fascisme en opnieuw de extreem rechtse gevaren die wij vandaag ervaren in het stuk naar voren. Het wordt in een breder kader geplaatst."

Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

André Boers

Als voorbeeld noemt hij de persoonlijke verhalen van de spelers, waar ze zelf in het stuk over vertellen. "Er is een Arameeër, een van Indonesische afkomstige speelster en Lucette van den Berg met haar persoonlijke verhaal over haar Joodse komaf. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Heel anders natuurlijk dan het verhaal van mijn ouders, maar er is wel een gemene deler. Enerzijds het bewustzijn van waar je persoonlijke wortels liggen. Anderzijds: wat doe je met je wortels in je volwassen leven? Blijf je wie je was of ontwikkel je je op waar je wortels vandaan komen? Dat is een van de sterkte punten denk ik van het toneelstuk."

Boers vindt het belangrijk dat we een open blik houden. "Ik wil met de film en misschien ook wel met het stuk naar veel meer plaatsen toe. Het is dan wel het verhaal van Leeuwarden omdat hier het huwelijk heeft plaatsgevonden, maar dezelfde dingen zijn gebeurd in ieder dorp en iedere stad in heel Nederland en ook daarbuiten, in Europa." Hij vindt dat deze verhalen overal verteld moeten worden.

André Boers vertelt over het stuk: