Er zijn nog geen granaten gevonden aan de Broekveldstraat in Sleen. Eind oktober werd gegraven op twee plekken die de 95-jarige Jan Heeling aanwees. In 1940 begroef hij veertig granaten. Volgens hem was dat aan de Broekveldstraat.

Tijdens het onderzoeken van de bodem keken enkele tientallen nieuwsgierigen keken ademloos toe. De metaaldetectoren sloegen aan, maar of het de granaten waren? De metaaldetector ging mogelijk af vanwege de kabels in de bodem. Om dat zeker te weten werden voorzichtig met grondboren gaten in de grond geboord.

Laagje voor laagje is de bodem weggehaald door een kraan. De bom zou mogelijk bij Henk Renting in de tuin liggen. "Interessant", zegt Renting. "Ben benieuwd of het er ligt, ik hoop het wel. Dan is het mysterie opgelost." Maar dat bleek niet het geval.

Tekst gaat verder onder de foto

Bewoner Henk Renting (foto: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)

Geen gegraaf meer

Er is besloten om niet meer op die plekken te gaan graven naar de granaten. Er is nog een mogelijkheid dat de granaten elders liggen, maar volgens het gespecialiseerd bedrijf T&A Survey liggen ze in de bodem veilig. Mocht er in de toekomst diep gegraven moeten worden, dan is er de mogelijkheid dat er ergens op de kruising de bommen liggen. Maar waar precies, is niet bekend.

De gegraven gaten worden weer dichtgegooid en de wegafzetting wordt weer opgeruimd. Volgens RTV Drenthe-verslaggever Janet Oortwijn waren de mensen die kwamen kijken enigszins teleurgesteld.


Het publiek kijkt toe (foto: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)

Veertig granaten

Het is 10 mei 1940 en Jan Heeling, inmiddels 95 jaar oud, speelt bij zijn oom Geert. De oom is klompenmaker in Sleen en tijdens een rondje door het dorp met de gemeentesecretaris, vanwege beschietingen van de Duitsers, vinden de twee zo'n veertig granaten.

Hij beweert de tientallen granaten te hebben begraven aan de Broekveldstraat. Op de aangewezen plek liggen ze niet, mogelijk zijn ze in de loop der jaren verplaatst. Of ze op een andere plek liggen moet later nog blijken.

Lees ook: Geheim na 80 jaar onthuld: granaten onder de grond in Sleen

Lees ook: Liggen er granaten in Sleen of niet? Antwoord komt steeds dichterbij