Het is niet duidelijk hoeveel lichamen van oorlogsvliegers er nog in de Drentse grond liggen. In totaal worden in Drenthe nog vijf lichamen vermist. In Ruinerwold gaat het om één vlieger.

Bomkrater

Volgens de NOS gaat het in Ruinerwold om twee vliegtuigen waar inzittenden van worden vermist, maar dat is voor de Stichting Historie van Ruinerwold nieuw. "Er is één Engels vliegtuig neergekomen in 1943 bij de Havelterweg. Daarbij zijn zes mensen gevonden en die zijn begraven in Ruinerwold. Van die zes zijn er vier geïdentificeerd. Maar in totaal zaten er zeven mensen in het toestel en die zevende ligt mogelijk nog in de bomkrater", zegt Luit Oldenbanning van Historie Ruinerwold.

Daarnaast zou er in 1944 in de omgeving van Ruinerwold nog een Duits vliegtuig zijn neergestort: een Messerschmitt Bf 109. Volgens de NOS wordt één vlieger nog altijd vermist. Stichting Historie Ruinerwold is hier niet van op de hoogte en zegt zoekt contact te zoeken met Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Die studiegroep maakte samen met de NOS een analyse over stoffelijke overschotten van vermiste vliegers.

Lees ook: Zeven vermiste oorlogsvliegers mogelijk nog in Drentse bodem

Opgraven

In het dorp wordt nagedacht over het opgraven van die oorlogsvlieger in de bomkrater. "We zijn nog een beetje aan het aftasten wat er mogelijk is, ik begrijp dat gemeenten in Drenthe er wel aan mee willen werken, maar of we iets aan zullen treffen in die krater is nog maar de vraag", vertelt Oldenbanning.

Duur

Het opgraven is een prijzige aangelegenheid en moet gebeuren door Defensie. "Ik hoorde gisteren op het journaal al dat er zo een half miljoen euro mee gemoeid is. Het vliegtuig is daar neergestort met bommen", aldus Oldenbanning.

De Stichting Historie van Ruinerwold hoopt uiteindelijk toch het ware verhaal eens op papier te kunnen zetten.