Het bouwwerk in de tuin van de familie Wiewel uit Havelte, dat Roel Wiewel in het voorjaar van 2016 besloot stuk uit te graven, is een Duits transformatorhuis.

Jelle Kootstra is schaapherder en gids van het vliegveld bij Havelte. Hij heeft documenten gevonden waarop het transformatorhuis staat. Hij heeft zelfs de aanbestedingsnota van het huisje boven water getoverd: 9.100 gulden rekent de firma Bakker uit Havelte in 1943 af voor de bouw van het transformatorhuis van vijf bij acht meter.

Duitsers

Het gebouw is aan het einde van de oorlog vermoedelijk door de Duitsers zelf opgeblazen. "Het is de vraag wat er nog onder het puin ligt", zegt Roel Wiewel, die de betonnen constructie in zijn tuin liet uitgraven. Het dak bestaat uit betonnen platen van een halve meter dik. "Die krijg je niet zomaar van hun plaats", aldus Wiewel.

Lees ook: Stukje beton in tuin blijkt kolossaal oorlogsbouwwerk

Hulpvraag

Bij de Historische Verening Havelte en omstreken zijn ze in hun nopjes met de vondst. "We zijn onder de indruk van wat hier onder de grond ligt", zegt de voorzitter van de historische vereniging, Klaas Molenkamp. De voorzitter wil aan de burgemeester om hulp vragen om erachter te komen wat er eventueel nog in het gebouw ligt. "Ik hoop zaken die ons meer kunnen vertellen over het verleden van het vliegveld", aldus Molenkamp.

Vliegveld

In de Tweede Wereldoorlog was bij Havelte een Duits militair vliegveld dat door de geallieerden veelvuldig werd gebombardeerd. "Op het hoogtepunt verbleven zo'n 750 Duitse militairen op de Flugplatz", vertelt Jelle Kootstra. Het transformatorhuis was belangrijk voor het vliegveld; het voorzag de Duitsers van stroom.

Zand erover

Roel Wiewel zou voor het einde van mei 2016 een beslissing nemen over wat er met de restanten moest gebeuren. "Anders gooi ik het gat gewoon weer dicht", aldus Wiewel. Navraag bij Molenkamp wijst uit dat er niets met het bouwwerk gebeurd is en dat het gat inderdaad weer dichtgegooid is.