Herinneringscentrum Kamp Westerbork mag zich vanaf vanmiddag een Canon-museum van Nederland noemen. En vijf voorwerpen en plekken bij het kampterrein krijgen de markering 'object van herinnering'.

Het Herinneringscentrum is op deze manier opgenomen in de geschiedkundige Canon van Nederland. Die canon bestaat uit vijftig vensters en bij elk venster zijn musea en historische locaties aangesloten. Kamp Westerbork hoort bij de vensters Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.

Vijf 'objecten van herinnering'

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur onthult vanmiddag een speciaal bord bij barak 56, de plek waar gevangenen in de Tweede Wereldoorlog batterijen moesten bewerken. Die barak is daarmee het eerste 'object van herinnering'. De andere vier zijn het bord dat op de deportatietreinen vanuit Westerbork naar Auschwitz hing, de directeurswoning op het kamp, het Nationaal Monument op het kampterrein en de documentaire die kampcommandant Albert Gemmeker in 1944 liet maken over het kamp.

'Inspiratie voor bezoeker'

Directeur Gerdien Verschoor vindt het belangrijk dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork Canon-museum is geworden. "De objecten verbinden ons op een aangrijpende manier met de geschiedenis van het kamp vanaf 1939. Hopelijk inspireert dat de bezoekers om nog meer over de Tweede Wereldoorlog te leren", zegt zij.