In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.
Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.
Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe.
Gedumpt in een hol
In de vroege ochtend van zondag 8 april 1945 - slechts enkele dagen voor de bevrijding - namen leden van de Sicherheitsdienst tien verzetsmensen die zij eerder opgepakt hadden mee naar het Evertsbos nabij Anloo. De mannen waren bruut verhoord in het Scholtenhuis in Groningen en met het einde van de oorlog in zicht leek het de Duitsers beter zich van hen te ontdoen.
Een van de Duitsers wist van het eerder in die buurt ontdekte onderduikershol en bedacht zich waarschijnlijk dat het daar al aanwezige gat van pas kwam. De verzetsleden werden gemarteld en doodgeschoten. De lichamen werden in het hol gedumpt.
Herbegraven
Na de bevrijding werden de lijken ontdekt en herbegraven. Op de foto is het lijkenhuisje van Anloo te zien met op de voorgrond de kleren van vier van de slachtoffers.
Gedenksteen
In de buurt van het onderduikershol staat een verzetsmonument ter herinnering aan de verzetsmensen die hier begin april 1945 werden geëxecuteerd. Eerst stonden alleen de tien namen van deze verzetsstrijders op het monument maar later zijn daar ook de namen bijgekomen van de omgekomen onderduikers die in het hol aanwezig waren ten tijde van de ontdekking.
Lees ook: Het onderduikershol Anloo: 'De reeën liepen gewoon over het dak.
Reportagefotograaf
De foto is genomen in mei 1945 door Willem van de Poll, een van de eerste reportagefotografen. In 1919 volgde hij de gerenommeerde foto-opleiding Graphische Lehr- und Versuchsanstalt in Wenen. Hij maakte veel foto's tijdens de Tweede Wereldoorlog en werkte onder andere voor het Algemeen Nederlandsch Fotobureau (Anefo), tussen 1944 en 1989 een toonaangevend Nederlands fotopersbureau.
In 1945 werd hij benoemd tot staffotograaf voor Prins Bernhard, de bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vergezelde de prins op zijn rondreis langs de bevrijdde steden en maakte foto's. Zo raakte hij betrokken bij de Koninklijke Familie en werd de huisfotograaf.
Lees ook: Onderduiken in Drenthe