Documentaire van Peter Schoof over een joods meisje uit Wijhe dat in 1943 samen met haar familie door de nazi’s is omgebracht in Auschwitz. In 2012 werd in Wijhe de bijzondere theatervoorstelling ‘Hertha – omdat ze een joods meisje was’ opgevoerd. Het verhaal, waarin acteurs uit het dorp meespeelden, was gebaseerd op de bewaard gebleven brieven van Hertha Aussen aan haar vriendin Netty Hietkamp, onder meer vanuit Westerbork. In de documentaire zijn fragmenten uit het theaterstuk te zien. De beelden uit de voorstelling worden aangevuld met nagespeelde scènes uit de laatste jaren van het leven van Hertha. Daarvoor werd onder meer gefilmd in de oude huishoudschool in Deventer en langs de oevers van de IJssel.

De documentaire bevat tevens een interview met Guus Luijters, de samensteller van het boek ‘In Memoriam’ waarin wordt geprobeerd om alle kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd weer een gezicht te geven.

Verder wordt gesproken met Reint Straat uit het Drentse Tynaarlo, die destijds als jonge bakkersknecht de laatste briefkaart van Hertha aan Netty langs de spoorlijn vond en op de bus deed. De beelden en geluiden van de langsrijdende ‘jodentreinen’ zijn hem altijd bijgebleven.