Ook in de gemeente Aa en Hunze komen Stolpersteine om de slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De struikelstenen komen in vier plaatsen bij in totaal zeven adressen te liggen.

Het gaat om 36 goudkleurige klinkers waarop de naam en de geboorte- en overlijdensgegevens van de slachtoffers staan. De stenen worden op 31 maart geplaatst. In Rolde, Gieten en Gieterveen worden bij twee adressen herdenkingsstenen gelegd. Bij een adres in Nooitgedacht komen ook struikelstenen.

De herdenkingsstenen worden voor huizen gelegd waar, tijdens de Tweede Wereldoorlog, Joodse inwoners zijn afgevoerd en vermoord. De meeste slachtoffers werden na een razzia op 2 en 3 oktober 1942 weggevoerd, staat op de website van Stichting Struikelstenen Aa en Hunze. De meesten van de slachtoffers werden, via Westerbork, naar Auschwitz gedeporteerd. Van de 37 Joden die in de gemeente woonden, is er maar één levend teruggekeerd.

Presentatie

Stichting Struikelstenen Aa en Hunze organiseert op 17 februari in de Dorpskerk van Gieten een presentatie over de struikelstenen. Dan wordt stilgestaan bij de levens van de Joodse families die in de gemeente woonden. De presentatie begint om 20.00 uur.

Lees ook: Aantal struikelstenen in Drenthe blijft groeien

Lees ook: 71 stenen voor 71 joodse slachtoffers