BEEKBERGEN - Ruim 70 jaar na de bevrijding is er nu dan eindelijk een biografie over Hanss Albin Rauter de hoogste SS'er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rauter was de meeste gevreesde en gehate nazi tijdens de bezetting. Hij sloeg onder meer de Februari- en April-Meistaking neer en was verantwoordelijk voor de deportatie van Joden naar de concentratiekampen. Journalist Theo Gerritse is ruim 11 jaar bezig geweest om de gigantische berg Rauter-documentatie van onder meer het NIOD om te vormen tot een definitieve biografie.
De biografie heeft de titel "Rauter. Himmlers vuist in Nederland" en telt 768 pagina's. De Höhere SS- und Polizeiführer (geboren in Oostenrijk) raakte bij een aanslag bij Woeste Hoeve bij Beekbergen in maart 1945 ernstig gewond, maar overleefde. Uit wraak werden op de plek van de aanslag op 8 maart 117 gevangenen (waaronder veel verzetsmensen) doodgeschoten. Elders in het land werden nog eens 150 mensen geëxecuteerd.
Lees hier meer over de aanslag bij Woeste Hoeve.
Voordat Rauter naar Nederland kwam was hij al actief in ultra-rechtse vrijkorpsen en ging als straatvechter niemand uit de weg. In 1933 week de Oostenrijker uit naar Duitsland, twee jaar later werd hij actief in Himmlers SS, waar hij werd opgeleid tot hoogste SS'er in Nederland. Na D-Day woonde Rauter met zijn gezin aan de Ernst Casimirlaan 23 in Arnhem, tegenwoordig de Velperweg. Toen verzetskrant Trouw dat adres publiceerde vatte de SS'er dat op als een oproep tot een moordaanslag op hem en zijn gezin. Hij liet daarop 23 verspreiders van Trouw in Kamp Vught doodschieten.
De executie van 23 Trouw-bezorgers.
De 'Gier' werd na de bevrijding in Den Haag berecht, hij ontkende tijdens het proces geweten te hebben van moord op de Joden. Rauter kreeg de doodstraf en zou bij zijn executie op 25 maart 1949 zelf ongevraagd het bevel "Vuur !" hebben gegeven.
Na de oorlog was er weinig behoefte aan boeken over nazi's en ging de aandacht wat publicaties betreft vooral uit naar de verhalen van Joden en verzetsmensen. Later beten andere researchers zich vooral stuk op het éénvormige imago van Rauter; een keiharde, rechtlijnige nazi die zichzelf een keurige militair vond die niet rookte, niet dronk en laat trouwde. Geen enkele interesse buiten zijn 'werk' zoals literatuur, muziek of film, en dus ook geen nieuwe kijk op de persoon van één van de grootste oorlogsmisdadigers van de vorige eeuw die ergens in anoniem graf begraven werd.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52