NIJMEGEN - Jongeren kunnen in februari volgend jaar 75 uur achter elkaar in Nijmegen terecht op een festival dat in het teken staat van 75 jaar vrijheid. Het festival maakt deelt uit van Free Future, een jongerenprogramma van een week over wat herdenken en vrijheid voor nieuwe generaties betekent.

Nijmegen zou in februari gaststad zijn voor Liberty Talks, een langlopend internationaal jongerenevenement rondom de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar de organisatie van Liberty Talks kwam in de problemen en van het ambitieuze programma is weinig terechtgekomen. Subsidiediegever vfonds trok de stekker eruit. Het vfonds werkt nu mee aan Free Future en richt zich met name op middelbare scholieren en studenten.

Vrijheden van nu

Een week lang zijn er allerlei fysieke en digitale bijeenkomsten over vrijheden van nu, zoals seksuele geaardheid, veiligheid, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Aan het programma doen veel artiesten, influencers en politici mee. BNNVARA-presentatrice Emma Wortelboer is ambassadrice van het programma.

Het festival trekt van 6 tot en met 9 februari 2020 dwars door Nijmegen.