APELDOORN - Paleis Het Loo verhuist dinsdag een Canadese esdoorn naar de Nederlandse erebegraafplaats Mill Hill in Londen. De boom is een afstammeling van de twaalf esdoorns die koningin Juliana in 1946 schonk aan haar moeder Wilhelmina.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Koningin Juliana schonk de esdoorns aan haar moeder ter herinnering aan de tijd die het koninklijk gezin in Canada doorbracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De laatste van de oorspronkelijke esdoorns uit 1946 moest in 2018 worden gekapt. Die Wilhelminaboom boom was aangetast door een zwam, kon ternauwernood worden gered, maar liep uiteindelijk bij een storm onherstelbare schade op. Van die Wilhelminaboom zijn enten gemaakt.

De tekst gaat verder onder de foto

Dit jonge boompje gaat dinsdag naar Londen Foto: Paleis Het Loo

De Canadese esdoorn, de 'maple leaf' is het nationale symbool van Canada. Later dit jaar verhuizen ook jonge bomen terug naar de veertien Canadese provincies. De rest van de enten krijgt een nieuwe plek in het paleispark.

Ereveld met Nederlandse slachtoffers

Op het ereveld Mill Hill liggen 254 Nederlandse burgers en soldaten die in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een plaquette staan de namen van nog eens 185 Nederlandse slachtoffers.

Zie ookWilhelminaboom bij Het Loo gered