De expositie VogelVrij met ruim 15.000 geboetseerde vogels van klei, in het kader van 75 jaar vrijheid, is een jaar verplaatst wegens het coronavirus. Volgend jaar is de expositie de hele zomer te zien in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in het Rensenpark in Emmen.

De expositie zou aankomende zomer zijn, maar dat is voor kunstenares Myrte van Dijk uit Emmen niet meer haalbaar. Zij maakt de vogels van klei, samen met basisschoolleerlingen en inwoners uit de hele provincie. "Maar toen alles op slot ging, kon ik geen workshops en cursussen meer geven", zegt Van Dijk. "Toen bleek het niet meer haalbaar." Ook kon ze haar kleilab, waar mensen een vogel konden boetseren voor de expositie, niet openstellen.

Tekst gaat verder onder de foto

Kunstenares Myrte van Dijk werkt aan de expositie in haar atelier (foto: RTV Drenthe/Janet Oortwijn)

Naast dat de vogels symbool staan voor de vrijheid die wij vandaag de dag hebben, werkt Van Dijk met een achterliggende gedachte aan de expositie: "Ik wil mensen laten ervaren hoe het is om met klei te werken en wat ze met hun handen kunnen in combinatie met de klei. Dat zou dan nu niet meer kunnen."

De beste keuze was dus het verplaatsen van de tentoonstelling. "Het CBK wil de expositie super graag hebben. Dus wordt het volgend jaar zomer van mei tot en met augustus", zegt de beeldend kunstenares. "Ik ben daar wel heel blij mee."

Van Dijk heeft goede hoop dat ze in september weer kan beginnen. "Dan hoop ik weer cursussen en workshops te gaan doen. En alle vogeltjes die ik tot nu toe al af heb, berg ik op." Mensen die mee willen helpen, kunnen zich nog steeds bij Van Dijk melden.