ARNHEM - Lang dachten ze dat de partituur kwijt was: er werd gezocht, maar niet gevonden. Totdat een muziekbibliothecaris het onlangs terugvond. Reden om het stuk 'Op het Puin' weer nieuw leven in te blazen in Theater Musis in Arnhem. 

Het openluchtstuk Op het Puin werd in mei 1946 opgevoerd op de puinhopen van de bijna volledig verwoeste Eusebiuskerk. 16.000 bezoekers woonden het stuk bij, onder wie prinses Juliana en prins Bernhard. Maar na 1946 werd het stuk nooit meer opgevoerd. De partituur en de tekst verdwenen in de archieven en werden vergeten. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Zaterdag werd de originele muziek weer gespeeld door de Koninklijke Harmonie, het Muziektheaterkoor De Plaats en gastmusici. Na afloop kreeg Suzanne Kuik, de kleindochter van de tekstschrijver van Op het Puin, Meia Kaas-Albarda, de originele teksten uitgereikt.  

Indrukwekkend

Met twee lege stoeltjes tussen bezoekers in stroomde Theater Musis zaterdag vol. Tot tevredenheid van muziekbibliothecaris Pieter Goossen, die de verloren gewaande partituur terugvond. Ook directeur Frits Zwart van het Nederlands Muziek Instituut is blij. "Je moet je voorstellen dat er destijds een enorme groep mensen rond die Eusebiuskerk heeft gestaan. Ik vond het dus wel indrukwekkend", zegt hij. 

Het concert is de aftrap van meerdere evenementen rondom de herleving van het theaterstuk Op het Puin. In mei 2021, precies 75 jaar na de première, is de voorstelling in en rondom de Eusebiuskerk te zien waarin het verhaal van toen samensmelt met de verhalen van Arnhemmers nu.