De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins hoeft in Duitsland definitief niet de cel in voor het vermoorden van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944. Het Openbaar Ministerie in Duitsland ging begin 2014 in hoger beroep tegen de uitspraak om Bruins niet te veroordelen voor moord, maar heeft het beroep later ingetrokken.

Eén van de mede-aanklagers in het proces was de zus van Dijkema, de 97-jarige Aukelien Blokzijl-Dijkema uit Hoogeveen. Siert Bruins ontsnapte op 8 januari aan een levenslange celstraf. Volgens de rechtbank in Hagen is er onvoldoende bewijs dat hij schuldig is aan moord op Dijkema. De aanklager had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de al eerder veroordeelde oorlogsmisdadiger. De rechters zijn er wel van overtuigd dat Bruins schuldig is aan doodslag, maar dat misdrijf is volgens de rechtbank na 69 jaar verjaard.

Onvoldoende bewijs

In het vonnis is formeel geen sprake van vrijspraak of een veroordeling. Omdat er niet genoeg bewijs is voor de moord en omdat er geen levende getuigen meer zijn, is de zaak gestopt.