YSSELSTEYN - De provincie Limburg heeft 750.000 euro subsidie toegezegd voor een nieuw bezoekerscentrum op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Daarmee is de financiering voor de bouw rond.

De begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn werd in 1946 aangelegd. Er liggen circa 32.000 oorlogsdoden. Vooral Duitse soldaten, maar ook 550 Nederlandse nationaalsocialisten. Jaarlijks komen er 29.000 bezoekers naar het oorlogskerkhof, die volgens de Stichting Vrienden van Ysselsteyn niet meer goed konden worden begeleid en geïnformeerd. Het huidige informatiegebouw is daarvoor te klein en het is niet meer van deze tijd. Daarom nam de stichting het initiatief om een nieuw en groter bezoekerscentrum te bouwen. Dat gaat zo'n 2,7 miljoen euro kosten, en met de toezegging van de provincie Limburg is de financiering definitief rond. Andere geldschieters zijn het Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), de gemeente Venray en de Duitse regering.

Een artist-impression van de geplande nieuwbouw (afbeelding Vrienden van Ysselsteyn)

Multifunctioneel gebouw

In het nieuwe bezoekerscentrum komen onder andere een klein museum, een ontvangstruimte met horeca en een werkruimte voor wetenschappelijke onderzoeken en studies. Het moet een plek worden voor herdenken, herinneren en vredeseducatie. De bestaande gebouwen worden opgeknapt en deels ingericht als logeergebouw voor internationale vrijwilligers. De verwachting is dat het aantal bezoekers zal verdubbelen.