Dankzij donaties van geld en mankracht kan in december begonnen worden aan de bouw van een nieuw monument bij het Joods Werkdorp bij Slootdorp. Na een oproep van initiatiefnemers Marieke Roos en Ina Hoogenbosch kwam de benodigde 20.000 euro snel bij elkaar. Op 16 december werd begonnen met de werkzaamheden.

Het project kan van start gaan dankzij donaties van particulieren, bedrijven en organisaties. "We hebben ontzettend veel hulp gekregen", vertelt Marieke Roos, "en dat vind ik het mooiste. Wij hebben dit met zijn tweeën bedacht en het wordt nu eigenlijk heel breed gedragen."

Het monument moet een herdenkingsplek worden voor de Joodse bewoners die op 20 maart 1941 door de Duitsers werden afgevoerd richting de kampen en nooit meer terugkwamen.  "We hebben straks 191 steentjes met daarop de namen van de slachtoffers", legt Ina Hoogenbosch uit. "Ik ben blij dat we nu kunnen beginnen. We zijn er bijna een jaar, dag in dag uit, mee bezig geweest."

Op 20 maart 2020 wordt het monument onthuld: "De laatste twee steentjes worden die dag geplaatst door een dochter van één van de bewoners van het werkdorp. We hebben een bijzonder programma voor die dag. Het wordt indrukwekkend."