DOETINCHEM - Kinderen van de Montessorischool in Doetinchem hebben maandag 25 maart veertien oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Loolaan opgeknapt. Het gaat daarbij om graven die nauwelijks worden bezocht door nabestaanden en dus ook niet worden onderhouden.

Bemanning neergestorte vliegtuigen

Het zijn graven van jonge mannen. Merendeels bemanningsleden van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Doetinchem neerstortten. Toch worden ze niet vergeten. Want net vorig jaar waren er maandag de leerlingen van groep 8 van Montessorischool De Pas die de graven hebben geadopteerd.

De kinderen van de Doetinchemse Montessori-school (foto ©RonVMedia)

Eerbetoon en dank aan geallieerden

De scholieren poetsten daarom de stenen, verzorgden met grote nauwkeurigheid de plantjes en haalden blad van de graven. Daarna was de herdenking. De kinderen legden bloemen met daaraan hun zelfgeschreven teksten, waarvan er een paar werden voorgelezen. Ze bedankten de geallieerde slachtoffers voor hun vrijheid en voor het feit dat ze kunnen zijn wie ze zijn. Vervolgens was het twee minuten stil. Daarna werd er in het nieuwe bezoekerscentrum van de Stichting Doetinchem Herdenkt (dat op de begraafplaats staat) nog even nagepraat en wat gedronken.

Met dank aan Karel Berkhuysen.