OOSTERBEEK - De Canadese oorlogsveteraan Lloyd Bentley, die als co-piloot actief was tijdens de Slag om Arnhem, is maandag overleden op 98-jarige leeftijd. Bentley bezocht de herdenkingen in Arnhem en Oosterbeek sinds 2009. Vorig jaar maakte zijn portret deel uit van de openluchtexpositie 'Arnhem Boys' bij het Airborne Museum.

Bentley werkte eind jaren dertig bij een bank. Op 20 oktober 1941 meldde hij zich als 20-jarige vrijwillig bij de Royal Canadian Air Force. Tijdens Market Garden werd de jonge Canadees ingezet als co-piloot en trok een zweefvliegtuig. De glider die hij afkoppelde kwam op ongeveer 10 kilometer van Arnhem terecht.  

Neergeschoten boven Eindhoven

Tijdens de laatste voorraad-dropping van Market Garden was de Canadees niet op de hoogte van het feit dat de meeste voorraden in Duitse handen vielen. Op 21 september stuitten Lloyd en zijn crew bij Eindhoven op vijandelijk luchtafweergeschut en werden ze geraakt.

Het toestel maakte een noodlanding en een vriend van Lloyd werd door de Duitsers doodgeschoten terwijl hij uit het gecrashte vliegtuig klom. Dat had grote impact op de soldaat, wat voor Bentley het zwaarst woog was vooral het verlies van veel van zijn strijdmakkers.

 

Spreker op scholen

Lloyd Bentley voelde zich altijd zeer welkom tijdens de herdenkingen en koesterde warme gevoelens voor de families die de veteranen opvingen en ontvingen. Hij was ook steeds van de partij als er scholen werden bezocht en vertelde de kinderen over zijn oorlogservaringen.

Bentley zou 30 maart 99 jaar oud zijn geworden.