ARNHEM - Onduidelijkheid over het budget dat de provincie beschikbaar stelt voor de herdenking van Market Garden volgend jaar, werkt verlammend en zorgt ervoor dat de voorbereidingen stagneren. Dat schrijven drie organisaties die zich bezighouden met de herdenking aan Provinciale Staten.

De Stichting Bridge to the Liberation, de Stichting Airborne Herdenkingen en het Airborne Museum, roepen de Staten dan ook op om ervoor te zorgen dat uiterlijk 1 september 'de noodzakelijke subsidiemogelijkheden zijn gecreëerd. 'Tot nu toe is niet duidelijk hoe (en of) alle plannen gefinancierd worden. Iedereen wacht af en staat stil. Wanneer er in september 2019 iets moet staan, zijn we nu al rijkelijk laat.', aldus de drie partijen.

75 jaar geleden

Volgend jaar is een grote herdenking van Operatie Market Garden gepland. Het geallieerde offensief in de Tweede Wereldoorlog is dan 75 jaar geleden. In september 1944 landden luchtlandingstroepen in bezet Nederland om bruggen te veroveren, waarover de geallieerden door zouden kunnen stoten naar Duitsland. De geallieerde troepen slaagden er niet in om de brug over de Rijn bij Arnhem in te nemen en de operatie mislukte. 

Gedeputeerde Staten stelt Provinciale Staten voor om 3,1 miljoen beschikbaar te stellen voor toeristische koers 'Beleef het in Gelderland', maar het is onduidelijk hoeveel geld er dan naar herdenkingstoerisme gaat. Daarnaast zou er ook 500.000 euro gereserveerd zijn voor herinneringstoerisme. Welk bedrag het ook wordt, de twee stichtingen en het Airborne Museum zijn ervan overtuigd dat 3,6 miljoen 'volstrekt onvoldoende zal zijn om alle plannen voor de herdenking van Market Garden te realiseren.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52