Het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) organiseert een landelijk project om de Tweede Wereldoorlog in 100 foto's te laten zien. Iedere provincie levert daar materiaal voor aan. Het Friese publiek kan vanaf nu stemmen op een selectie die onder andere gemaakt is door Tresoar.

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft zijn fotokeuze al gemaakt. Hij heeft veel gevoel bij de foto. "Op deze foto kwam het iconische beeld van onze Oldehove versus de oorlog bij elkaar," vertelt Brok. "Dat we ook in onze hoofdstad oorlog hadden, die twee facetten, komen hierin bij elkaar en dat roept voor mij het beeld op dat de oorlog dichtbij is."

Brok waarschuwt dan ook dat wij niet te gemakkelijk moeten denken over de vrede die wij kennen. "Oorlog is altijd dichtbij. We kunnen nu wel zeggen en denken dat het 74 jaar geleden is dat het niet opnieuw gebeurt, maar het kan zo weer anders zijn."

Nog foto's gezocht

Tresoar heeft al 140 foto's uitgezocht, maar kan nog steeds nieuwe foto's gebruiken. "Wij hebben ze ingedeeld in categorieën," vertelt Johan Steendam van Tresoar. "Maar van een categorie hebben wij nog niet voldoende foto's kunnen ontvangen." Steendam heeft het over de categorie 'onderduiken en vervolging van Joden, Sinti en andersdenkenden'. Voor die categorie zoeken wij nog foto's. Dat is natuurlijk een lastig onderwerp, want die mensen waren meestal niet te zien omdat zij ondergedoken zaten. Maar toch kunnen er foto's zijn van razzia's of iets anders. Stuur het ons dan vooral nog op."

Op 15 januari worden de 25 foto's met de meeste stemmen in het provinciehuis tentoongesteld. Op 31 maart 2020 worden de landelijk uitgekozen 100 foto's bekendgemaakt.

Mensen kunnen stemmen via deze link.