LUNTEREN - In Hotel de Wereld in Wageningen is maandagavond een stichting opgericht die gaat bekijken wat er met de Muur van Mussert moet gaan gebeuren. Stichting Educatiecentrum De Goudsberg heeft al verschillende plannen voor het omstreden NSB-bouwwerk uit 1936 in Lunteren.

De Muur van Mussert bestaat uit een stenen muur met een podium bij een groot veld. Op het terrein hield de NSB tussen 1936 en 1940 partijbijeenkomsten. Er is jaren gesteggeld of het complex een monument moest worden. Kortgeleden werd bekend dat de Muur van Mussert een rijksmonument wordt. Het terrein is nu nog een camping, maar zal waarschijnlijk verkocht of verpacht worden aan de nieuwe stichting.

Jongeren waarschuwen

De stichting wil dat er een nieuwe Tweede Wereldoorlog route komt die bij de Muur van Mussert begint. De route zou via de Grebbeberg en Oosterbeek naar Hotel de Wereld in Wageningen, waar de capitulatie werd getekend, moeten lopen. Ook wil de stichting in de gang van de muur een educatief en interactief programma ontwikkelen voor vooral jongeren. 'Voornamelijk de jeugd willen we leren van let op, wat er toen gebeurde, die verschijnselen van vreemdelingenhaat, van uitsluiten van bevolkingsgroepen, wat er toen gebeurde dat kan vandaag weer gebeuren', aldus Jan Kijlstra van de nieuwe stichting. 

Fondsen werven

Het bestuur van Stichting Educatiecentrum De Goudsberg bestaat uit onder andere Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede, Ad van Liempt, journalist, boekenschrijver en programmamaker en Joost Rosendaal, historicus en publicist. Ook de eigenaar van het campingterrein waar de muur op staat zit in het bestuur. Wanneer de stichting aan de slag kan gaan met het realiseren van de plannen is onduidelijk. Eerst moet er besloten worden of het terrein gekocht of gepacht moet worden, daarna moeten er fondsen geworven worden. 'Ik schat dat het een jaar of drie gaat duren', aldus Jan Kijlstra. 

zie ook:

Brandbrief moet sloop Muur van Mussert voorkomen

Muur van Mussert verwaarloosd: 'Een vorm van barbarij'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.