OTTERLO - 'At the going down of the sun and in the morning we will remember them'. Dat staat er op het monument in Otterlo dat herinnert aan de 'Slag om Otterlo'. Bij deze slag komen vier inwoners van Otterlo, zes Britse militairen en zestien Canadese bevrijders om het leven. Een van hen is Harlan ‘Hal’ Keely.

Keely wordt geboren in 1921 in Toronto, Ontario, Canada. Hij studeert vanaf september 1940 aan het Canadian Officers Training Corps aan de universiteit van Toronto en spreekt vloeiend Engels en Frans en is lid van de United Church of Canada. Na twee jaar studie meldt hij zich aan voor het leger. Op 15 juli 1943 trouwt hij met Joan Spencer Kinner, uit Toronto, en op 9 april 1944 wordt hun zoon Harlan David geboren. 

Geliefd officier

Daarna vertrekt Harlan naar Europa waar hij uiteindelijk in Otterlo terecht komt. Als hij op maandag 16 april op patrouille is, loopt hij in een hinderlaag en wordt neergeschoten door een Duitse scherpschutter. In het logboek van zijn regiment staat te lezen: 'Luitenant Hal Keely was een geliefd officier en zijn dood heeft veel verslagenheid in zijn regiment teweeg gebracht'.

Ter nagedachtenis aan hun zoon lieten zijn ouders glas-in-lood ramen in de Forest Hill United Church in Toronto plaatsen. Harlan ligt op het Groesbeek Canadian War Cemetery, provincie Gelderland begraven.

Zie hier het verhaal van Harlan Keely:

De Eregalerij komt tot stand mede dankzij Faces to Graves, Jan Braakman en Jan Vos.Voor meer oorlogshelden bezoek de websites.