Tientallen Joodse panden en stukken grond werden onteigend en doorverkocht in Assen, Meppel, Coevorden en Emmen. Een paar handenvol in Beilen, Hoogeveen en nog enkele plaatsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel Joods vastgoed geroofd. Nu is er kaart waar je kunt zien waar het Joodse eigendom is gestolen.

Informatie over Joods vastgoed dat in de Tweede Wereldoorlog werd geroofd, is onlangs gedigitaliseerd en openbaar gemaakt door het Nationaal Archief in Den Haag. Het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV heeft hiervan een digitale kaart online gemaakt, waarop bezoekers kunnen ontdekken waar in Nederland deze gebouwen staan.

7.500 Joodse panden en stukken grond onteigend

In de Tweede Wereldoorlog zijn circa 7.500 Joodse panden en stukken grond onteigend en doorverkocht. Het platform toont ook wie de eigenaren waren en welke rol notarissen en gemeenten speelden bij de verkoop.

Het onteigenen van Joods vastgoed vormt een zwarte pagina uit de Nederlandse historie. "Terwijl Joodse burgers op transport werden gezet naar werk- of vernietigingskampen of ondergedoken zaten, werden duizenden panden geroofd en verkocht aan louche ondernemers en vastgoedhandelaren", zegt eindredacteur René Sommer van Pointer.

Rol Nederlandse notarissen

Met onderzoeksplatform Follow the Money doet Pointer ook onderzoek naar de rol van Nederlandse notarissen bij transacties. Die staan in Verkaufsbücher, achttien boeken waarin de verkopen nauwkeurig staan beschreven. Ze worden bewaard in het archief in Den Haag.

Juli vorig jaar heeft een team van het Nationaal Archief en het Kadaster de transacties uit deze Verkaufsbücher gekoppeld aan de data van de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG). Hierdoor werden de onrechtmatige verkopen letterlijk in kaart gebracht.

Eerder dit jaar maakte het Nationaal Archief al spionagearchieven openbaar en kwamen stukken over de levensloop van bijna 300.000 oorlogsslachtoffers digitaal beschikbaar.