EDE - Deze zomer worden ze op de Ginkelse Heide bij Ede geplaatst: vijf enorme metalen ramen met afbeeldingen van parachutisten. Het monument (Landmark Ede) is ter nagedachtenis aan de luchtlandingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Momenteel worden de tekeningen nog uit de platen gesneden. Het kunstwerk heet Vensters op het Verleden en is ontworpen door kunstenares Karin Colen. 'Het is heel spannend. Ik leef er al maanden naartoe en straks kan ik mijn tekeningen eindelijk in het echt zien', zegt ze.

Tekst gaat verder onder de reportage.

Het kunstwerk vertelt het bijzondere verhaal van de luchtlandingen bij de start van operatie Market Garden. Op 18 september 1944 werden ruim 1900 parachutisten gedropt in Ede. Het kunstwerk laat de parachutisten zien die in de vuurlinie naar beneden komen. Het Landmark krijgt een plek aan het wandel- en fietspad dat links van de schaapskooi loopt.

Rust op heide inspiratiebron

Colen liet zich inspireren door de rust die nu op de Ginkelse Heide heerst. 'Ik ging een kijkje nemen op de plek waar het kunstwerk moet komen te staan en merkte dat het er ontzettend stil is', legt de kunstenares uit. 'En als je bedenkt wat er 75 jaar geleden gebeurd is op die plek wil je eigenlijk ramen hebben waardoor je in het verleden kan kijken. Vandaar het monument.'

De vijf metalen platen wegen elk 1.800 kilogram. Momenteel worden de tekeningen van de parachutisten eruit gesneden. Deze zomer moet het monument op de hei geplaatst worden en 18 september is de omgeving rond het kunstwerk het decor van de Airborneherdenkingen. 'Nu ben ik vooral nuchter, maar als het straks allemaal staat hoop ik ontzettend trots te zijn', aldus Colen.