Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen ruim 2000 voetballers om het leven die lid waren van de KNVB. In totaal kwamen er 38 Drentse spelers om het leven.

Achilles 1894 uit Assen verloor acht leden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen Van Dijk, Van Haarst, Hakkert, Hofman, Kuiper, Muskee, Stuvel en Verhagen prijken op het monument van de KNVB voor de overleden voetballers. Het is vandaag precies zeventig jaar geleden dat het monument werd onthuld in het Concertgebouw in Amsterdam.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren bracht de namen van alle 2.212 spelers in kaart. Onder de omgekomen voetballers waren veel joodse spelers. Naast de acht spelers van Achilles lieten ook nog eens vijf voetballers van Asser Boys het leven. Maar ook buiten de provinciehoofdstad vielen slachtoffers. Zo verloor EEVV uit Emmer-Erfscheidenveen (opgegaan in CEC) drie spelers en overleefden vier spelers van Nieuw-Amsterdam Boys (opgegaan in Twedo) de oorlog niet.

Bij clubs uit twaalf Drentse plaatsen vielen in totaal achtendertig slachtoffers. Bekijk hieronder waar en bij welke clubs spelers overleden.