WAGENINGEN - In Wageningen is de viering van 75 jaar vrijheid officieel begonnen. Voor de gelegenheid lanceren studenten en ondernemers speciale vrijheids-lekkernijen: bier, koekjes en een heus oorlogswintermenu waar iedereen sinds donderdag van kan genieten.

In het historische Hotel De Wereld - dé plek waar in 1945 de capitulatie van de Duitse bezetters getekend is - werd nu 75 jaar vrijheid ingeluid met gedenkwaardige lekkernijen.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

De koekjes zijn gemaakt door een groep studenten van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen.

Bevrijdingskoekjes vrijdag te koop

Bakkersleerlingen en hun docenten bedachten, op verzoek van de gemeente, een speciaal recept. Er zit onder meer kaneel, anijs en boter in de bevrijdingskoekjes. Als je het eet dan moet de smaak je direct doen denken aan Nederland en vrijheid.

Kijk hier naar een reportage

Vanaf vrijdag zijn de koekjes te koop op de school en bij horecazaak Brownies & Downies in de stad. 

2000 liter bevrijdingsbier

Er is 2000 liter 'Road to freedom'-bier gebrouwen. 'Dat wordt voor een deel van de fles verkocht en voor een deel van de tap, zoals hier bij Hotel De Wereld en bij onze eigen brewpub Rad van Wageningen', zegt Stefan Duurkoop van Stadsbrouwerij Wageningen.

Hij beschrijft Road to Freedom als een fruitig donkerblond biertje. Het vrijheidsbier is een initiatief van Joppe Boon. Hij raakte geïnspireerd door de stadsbrouwerij Eindhoven. Die hadden vorig jaar biertjes gemaakt met namen van vrijheidsstrijders erop - ter ere van 75 jaar Market Garden. 

Oorlogswintermenu: 'Met het gene wat ze nog hadden'

In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden mensen maar weinig te eten. Het oorlogswintermenu van Hotel De Wereld moet aan die tijd herinneren. 'Maar met het gene wat ze nog hadden, hebben we een heel mooi menu kunnen samenstellen', zegt chef-kok Robbert Ossenkoppele. Hij noemt bijvoorbeeld koffie, varkensvlees en appelstroop. 

Het 'verrassend smaakvolle' oorlogswinter-driegangenmenu wordt op slechts vier data geserveerd: 12 maart, 20 maart, 4 april en 26 april. Ossenkoppele raadt aan vooraf te reserveren. 

75 dagen voor 75 jaar vrijheid

De datum van lancering van de vrijheidsproducten, 20 februari, is symbolisch gekozen. Het is nu nog precies 75 dagen tot 5 mei, de dag waarop er voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. 

Donderdag in de vroege ochtend was het officiële startschot van 75 jaar vrijheid in Wageningen, met een theatervoorstelling. De komende maanden worden er nog tal van activiteiten georganiseerd in Wageningen om 75 jaar vrijheid te vieren en te herdenken. 

kijk hier naar de beelden

Zie ook: Vroeg uit de veren voor theatervoorstelling 75 jaar vrijheid

Door: Joukje Valkenburg